niedziela, 6 lutego 2011

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Ciasteczka z dodatkiem kakao



Czasami naprawdę ciężko jest się powstrzymać w sklepie i przejść obojętnie obok półek z łakociami. Walczę z odruchem plątania się po słodkich alejkach, jednak czasami tę walkę przegrywam. Alternatywą dla sklepowych słodkości są dla mnie własne wypieki, niekoniecznie mniej kaloryczne, ale co tam. Jedyne, co mnie zniechęca, to długi czas przygotowania ciasta, jestem "raptusem" i nie cierpię skomplikowanych przepisów, z milionem składników i etapów. Szybko, nieskomplikowanie i smacznie.

Taki też jest przepis na ciasteczka owsiane: najdłużej trwającą czynnością jest rozdrabnianie czekolady i orzechów. W oryginalnym przepisie zamiast orzechów włoskich są laskowe i nie ma kakao.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są łamliwe i miękkie, po ostygnięciu z wierzchu mają chrupiącą skorupkę, w środku w miękkim miąższu tkwią kawałki roztopionej, lejącej się czekolady. Wyraźnie czuć posmak płatków owsianych. Czekoladowe niebo w... buzi.    


Ciasteczka bez kakao

Alternatywny przepis: nie dodajemy kakao, a zamiast orzechów dosypujemy migdały (można kupić już takie pokrojone) w tej samej proporcji, co orzechy. Sama nie wiem, która wersja mi bardziej smakuje.  


***

Ciasteczka owsiane z czekoladą


suche składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
90 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałeczki
 (zawartość masy kakaowej 60- 70 %)


masa maślana:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajo
3 łyżki mleka


1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno pokrojonych
lub roztartych w moździerzu


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i mlekiem. Do masy maślanej dodajemy suche składniki, dosypujemy płatki owsiane i orzechy, dokładnie mieszamy łyżką. Małe porcje kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach celsjusza przez około 15 minut. Podane proporcje wystarczają na upieczenie około 25 chrupiących ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz