Ciecierzyca i szafran, w tle soczewica |
Na pytanie, jakie skojarzenia kulinarne nasuwają mi się z podróży do Maroko, bez wahania odpowiem: ciecierzyca i kmin rzymski (kumin). Kumin jest jednym ze składników sypkiej przyprawy, podawanej do doprawiania posiłków tak, jak u nas pieprz i sól w pieprzniczce i solniczce. Oczywiście, oprócz tego jest dodawany w sporej ilości do potraw podczas gotowania.Wyglądem nasion kumin przypomina popularny u nas kminek, ale w porównaniu z nim nasiona kuminu są większe i mają zupełnie inny zapach i smak.
Ciecierzyca (nazywana też cieciorką, włoskim groszkiem), podobnie jak kumin, dodawana jest do wielu potraw, stanowiąc często ich główny składnik.
Od czasu do czasu, kiedy zastanawiamy się z moim Lubym, jaką zupę mamy ochotę zjeść, przypominam sobie o marokańskiej harirze, którą ugościł nas właściciel hoteliku w Todrze. Po powrocie do Polski starałam się odtworzyć skład i smak hariry i wydaje mi się, że z powodzeniem. Wieczorem namaczam ciecierzycę (zazwyczaj używam suchych ziaren, chociaż można kupić ciecierzycę w puszce, gotową do podania od razu), a następnego dnia w całym mieszkaniu unoszą się zapachy kuminu i cynamonu.
Cechą charakterystyczną składników hariry jest ich efekt rozgrzewający. Po zjedzeniu porcji gęstej zupy nie trzeba zimą podkręcać temperatury grzejnika.
Od czasu do czasu, kiedy zastanawiamy się z moim Lubym, jaką zupę mamy ochotę zjeść, przypominam sobie o marokańskiej harirze, którą ugościł nas właściciel hoteliku w Todrze. Po powrocie do Polski starałam się odtworzyć skład i smak hariry i wydaje mi się, że z powodzeniem. Wieczorem namaczam ciecierzycę (zazwyczaj używam suchych ziaren, chociaż można kupić ciecierzycę w puszce, gotową do podania od razu), a następnego dnia w całym mieszkaniu unoszą się zapachy kuminu i cynamonu.
Cechą charakterystyczną składników hariry jest ich efekt rozgrzewający. Po zjedzeniu porcji gęstej zupy nie trzeba zimą podkręcać temperatury grzejnika.
Kmin rzymski (kumin) Cuminum cyminum L. |
Kolendra |
***
Marokańska harira
2 cebule, posiekane w kostkę
oliwa
1 łyżeczka cukru
0,5 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
mieszanka przypraw z:
1/2 łyżeczki szafranu
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu
200 g namoczonych dzień wcześniej ziaren ciecierzycy (1/2 opakowania)
4 duże marchewki, obrane i pokrojone w półtalarki
2 puszki pokrojonych pomidorów w puszce
200 g soczewicy (1/2 paczki)
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Cebulę szklimy w garnku na oliwie z dodatkiem cukru, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i dokładnie je obsmażamy. Dosypujemy mieszankę z suchych przypraw i chwilę podsmażamy całość. Dopełniamy garnek do połowy wodą, dodajemy odcedzoną ciecierzycę, marchewkę i pomidory z puszki, gotujemy ok. 45 min. (do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka). Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę i trzymamy garnek na "ogniu" przez kolejne 20-25 minut. Po tym czasie soczewica powinna zmięknąć. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz