sobota, 8 stycznia 2011

Risoni z balsamiczną papryką



Aż strach się przyznać, ale nigdy dotąd nie jadłam ani nie przygotowywałam makaronu typu risoni (inaczej orzo). Wygląda jak ryż, ale oczywiście smakuje makaronowo. W połączeniu z pesto każdy makaron smakuje wybornie, ale ten przypominający wyglądem ryż przebija wszystkie inne makarony (nie wiem, dlaczego). Zanim powstanie sałatka, część risoni z pesto znika, nie można mu się oprzeć. Łączą się tutaj różne smaki: makaronu, pesto, słodko- winnej papryki i pomidorów. Zamiast szpinaku można dodać każdy typ sałaty, mi najbardziej odpowiada roszponka.
Przepis zaczerpnęłam z mojego ulubionego kulinarnego bloga, skąd też przyszła inspiracja książkami kulinarnymi Michele Cranston z cyklu Marie Claire (mniamuśne zdjęcia). 

***

Risoni z balsamiczną papryką

2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
1 cebula pokrojona w piórka
2-3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka fruktozy/ lub 2 łyżki cukru

250 g makaronu risoni (1/2 paczki)
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka pesto bazyliowego
ok. 150 g świeżych liści szpinaku 
250 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych/ lub 2 duże pomidory
pokrojone w kostkę 


Pokrojoną paprykę i cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (fruktozą) i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 180 stopniach celsjusza przez ok. 20- 25 minut, następnie przykrywamy naczynie (jeśli nie mamy pokrywki, możemy użyć folii aluminiowej) i dusimy przez kolejne 20- 25 minut.
Podczas zapiekania gotujemy makaron risoni al dente (należy go pilnować podczas gotowania, ponieważ w mgnieniu oka przechodzi od stanu prawie ugotowanego do rozgotowanego). Gotowe risoni hartujemy w zimnej wodzie, przesypujemy do dużej miski, mieszamy z oliwą i pesto. Do makaronu dorzucamy umyte i osuszone liście szpinaku, dodajemy pomidorki koktajlowe (pomidory) i ostudzoną paprykę z cebulą razem z wytworzonym podczas zapiekania sosem. Całość ostrożnie mieszamy, podajemy jako osobne danie.

1 komentarz:

  1. Chcemy więceeeeeeeej :) Pozdrowienia dla blogerki :) cmok :) cmok :) Polecam WSZYSTKIM. Ta potrawa jest baaaaardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń