środa, 24 listopada 2010

Jak pokochać jogurt naturalny



Od razu odpowiem na postawione powyżej pytanie: nie można. Ale można próbować zmienić jego smak. Dodanie cukru raczej niewiele pomoże. Dlaczego tak się upieram akurat przy jogurcie naturalnym? Przy odrobinie szczęścia, jeśli uważnie rozglądniemy się po półkach lodówki w sklepie, w którym robimy zakupy, uda nam się znaleźć jogurt bez dodatku cukru. I najprawdopodobniej będzie to jogurt właśnie naturalny. Przerażające, że jednym ze składników większości gotowych produktów jest glukoza, potocznie zwana cukrem. Ba, ostatnio znalazłam jako składnik glukozę w kabanosach. Więc w ramach akcji ograniczania ilości spożywanego cukru nauczyliśmy się zmieniać smak jogurtu naturalnego. Stąd pomysł na deser, zaczerpnięty ze starego numeru babskiego czytadła. Poszłam na małe ustępstwo z kategorycznym "nie!" dla cukru i dodałam kawałek biszkopta do każdego pucharka z jogurtem. 


***

Miodowy deser jogurtowy

duży jogurt naturalny bez cukru 400 g (wystarczy na dwie porcje)
łyżka miodu
2 języczki herbatnikowe (po jednym na pucharek)
owoce (borówki amerykańskie, porzeczki)


Jogurt mieszamy z łyżką miodu. W pucharkach układamy na dnie po jednym herbatniku, polewamy połową masy jogurtowej, na wierzch wysypujemy owoce. Deser najlepiej smakuje schłodzony. 

1 komentarz:

  1. Ciekawe ciekawe sprobuje napewno zwlaszcza ze juz mam dosc jogutu z trocinami zwanymi płatkami górskimi nie wiadomo dlaczego :-)

    OdpowiedzUsuń